Nodarbības un kursi

No portreta skices līdz analītiskai glezniecībai Piektdiena, 7. Aprīlis 2017, 10:00 - 15:00
2017. gada 7. aprīlī (piektdien) 10:00 - 15:00. Praktisks seminārs mākslas pedagogiem un citiem interesentiem. Pasniedzēja Evita Rusova.

Semināra mērķis ir veicināt paplašinātāku izpratni par portretu un analītisku glezniecības metodi, iedvesmojoties no krievu avangarda gleznotāja Pāvela Filonova daiļrades. Laikmetā, kad dzīve kļūst aizvien komplicētāka, dinamiskākā, kad tiek piedāvātas neskaitāmas izvēles iespējas, ir nepieciešams attīstīt elastīgu un oriģinālu domāšanu – radošo domāšanu jeb aktīvo, intuitīvo domāšanu. Domāšanas process sākas ar to, kā mēs skatāmies uz jebkuru lietu, objektu vai parādību, proti, skatīties uz objektu var kopumā, detaļās vai lielās globālās attiecībās. 

Nodarbībā tiks skaidroti Pāvela Filonova glezniecības pamatprincipi. Tiks piedāvāta uzdevumu kopas metodika, kas pielietojama vizuālās mākslas stundās gan pamatskolas, gan vidusskolas vecumposmam. Tiks apskatīti un analizēti bērnu darbi, kas tapuši iespaidojoties no P.Filonova daiļrades. Šī mākslinieka glezniecības pamatprincipi sniedz lielisku iespēju attīstīt skolēna spēju vērot.

Seminārā tiks apgūta metodika, zīmējot portretus, tostarp, vadoties pēc Filonova analītiskās glezniecības pamatprincipiem.

Pāvels Filonovs (1883) ir viens no spilgtākajiem un emocionālākajiem krievu avangardistiem, pašpasludinātā mākslas virziena – analītiskās glezniecības meistars. Mākslinieka glezniecības pamatprincipi ietver vērošanas nozīmi portreta tapšanā - vērošanas spēja ļauj atspoguļot kā redzamas, tā arī neredzamas lietas, parādības. Vērošana nav tikai centība katru brīdi labāk ieskatīties visā, kas atrodas mūsu redzes laukā -  svarīgi ir priekšmeta, parādības vai attēlojamās personas izjūtu nodot tālāk nevis kā atpazīšanu, bet kā redzēšanu.

Pasniedzēja Evita Rusova: "2016. gada jūnijā absolvēju Mākslas akadēmiju pēc bakalaura studijām scenogrāfija. Paralēli dažādiem mākslas projektiem, kas galvenokārt saistīti ar scenogrāfiju, teātra izrādēm un video projekciju izveidi, strādāju skolā, mācu vizuālo mākslu. Jau vairākus gadus manu uzmanību ir piesaistījusi jau pieminētā gleznotāja Pāvela Filonova daiļrade. Līdzīgi kā scenogrāfs liekot priekšmetu pie priekšmeta būvē izrādes telpu, tā arī P. Filonovs liekot formu pie formas būvē savu visumu". 

„Cilvēks gleznā aug, runā un domā.” (Pāvels Filonovs).

Šī A līmeņa pedagogu profesionālās pilnveides programma 24.02.2016 saskaņota ar Rīgas izglītības un informācijas metodisko centru. Saskaņojuma nr. RIIMC-16-041.


Atrašanās vieta Mākslas izglītības centrā TRĪS KRĀSAS, Miera ielā 33, Rīgā